Könnyű olaszos kelt pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 tk só
  • 1 tojás
  • 1 tk cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 0,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • amennyi vizet felvesz

Töltelék:

  • 10 dkg kockára vágott húsos szalonna/bacon
  • 1 fej karikára vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 db főtt kockára vágott burgonya
  • 20 dkg kockára vágott tök
  • 1 konzerv sűrített paradicsom
  • só, bors, bazsalikom, rozmaring

Megkenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:
Összekeverjük a lisztet és a sót. Két fészket készítünk bele, egyikbe a tojás kerül, a másikba a langyos tej, a cukor és az élesztő. Beleöntjük az olajat. Megvárjuk míg felfut az élesztő, majd gyengéden elkezdjük összeállítani. Ha szükséges, langyos vizet tegyünk hozzá, hogy laza legyen a kelt tészta. Addig dagasztjuk, míg el nem válik a tál falától. 20-30 percig meleg helyen kelesztjük. Lepirítjuk a szalonnát, a hagymát, fokhagymát egy pici zsiradékon. Beletesszük a többi hozzávalót és alaposan átpirítjuk ismét. Végül beletesszük a sűrített paradicsomot, ízlés szerint fűszerezzük és puhára főzzük. 4 gombócra osztjuk a tésztát és a tölteléket. Félujjnyi vastag kör alakúra kinyújtjuk, beletöltjük a masszát az egyik oldalra púposan. Ráhajtjuk a tészta másik felét, a széleket pedig szépen eldolgozzuk. Felvert tojással megkenjük majd 220 fokos sütőben 20 percig sütjük, a végén légkeverő fokozaton pirosra sütjük.