Almás pite recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50-60 dkg liszt /fele sima, fele rétes/
- egy margarin vagy bő 2-3 kanál zsír
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 vaníliás cukor
- kevés cukor
- csipet só
- reszelt citromhéj
- kis pohár tejföl
A töltelékhez:
- 2-3 kg alma /ki milyen vastagon szereti/
- ízlés szerint cukor
- kb 2 dkg fahéj
- citromhéj
- a töltelék alá egy marék búzadara
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, kevés cukorral sütőporral, szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a zsiradékot és összegyúrjuk a tejföllel és a sárgájával. Ha összeállt, akkor betesszük a hűtőbe fél órára, hogy jól kezelhető legyen. Két részre osztjuk, az egyik felét egy kizsírozott tepsibe fektetjük, erre szórjuk a marék búzadarát, majd elterítjük rajta a lereszelt levétől kinyomkodott héjastól lereszelt almát. Az almára szórjuk a cukrot, a fahéjat és citromhéjat. Erre tesszük a másik kinyújtott lapot, villával meg szurkáljuk, hogy sütés közben a gőztől ne repedjen ki, tetejét megkenjük a tojás fehérjével és a villával keresztben hosszában csíkokat húzunk rá díszítésül. Ha megsült kockákra vágjuk és megporcukrozzuk. A sütemény széle marad a szakácsnőnek a többi a vendégeké. Jó étvágyat hozzá!
Sztori: Barátnőm megkért, hogy az unokájának a születésnapjára süssek már egy kis édességet, mivel két napos volt az ünnepség, az egyik napon a felnőttek, a másik napon pedig a gyerekek ünnepelték meg, úgy gondoltam egy nagyobb mennyiséget sütök. Hát éppen hogy elég lett.