Spanyol kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 csésze kenyérliszt
- 1-1,5 csésze rétesliszt
- 1/2 csésze cukor
- 1 tk só
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3/4 csésze friss tej
- 1/2 csésze olvasztott vaj
- 1/2 csésze víz
Töltelék:
- 1/4 csésze olvasztott vaj
- 1/3 csésze zsemlemorzsa
- 1/2 csésze barna cukor
- 1/2 tk vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, kevés cukrot szórunk rá, és hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
A többi hozzávalót egy nagyobb tálban összekeverjük, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, jól kidagasszuk, amíg el nem válik az edény falától. Egy rugalmas, de nem ragadós tésztát kapunk.
Egy tálat kevés olajjal kikenünk, beletesszük a tésztát, és konyharuhával lefedve meleg helyen 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, elosztjuk 4 egyforma részre, és gömbölyűre gyúrjuk. Mindegyiket kinyújtjuk kör alakúra, megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a zsemle morzsa-cukor-vaníliás cukor keverékével.
A köröket 4 egyforma cikkre vágjuk. (Így a végére 16 db sütemény lesz.)
A cikkeket a széles végénél fogva feltekerjük, majd a két végét megfogjuk és összefonjuk, megtekerjük, hogy kis koszorúkat kapjunk. A tetejüket megkenjük cukros tejjel, megszórjuk kevés zsemlemorzsával.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva még 20 percet pihentetjük.
170 fokos, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép világosra sütjük.