Spanyol kenyér

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Spanyol kenyér

Hozzávalók:

  • 3 csésze kenyérliszt
  • 1-1,5 csésze rétesliszt
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 tk só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 3/4 csésze friss tej
  • 1/2 csésze olvasztott vaj
  • 1/2 csésze víz

Töltelék:

  • 1/4 csésze olvasztott vaj
  • 1/3 csésze zsemlemorzsa
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 tk vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, kevés cukrot szórunk rá, és hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)

A többi hozzávalót egy nagyobb tálban összekeverjük, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, jól kidagasszuk, amíg el nem válik az edény falától. Egy rugalmas, de nem ragadós tésztát kapunk.

Egy tálat kevés olajjal kikenünk, beletesszük a tésztát, és konyharuhával lefedve meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, elosztjuk 4 egyforma részre, és gömbölyűre gyúrjuk. Mindegyiket kinyújtjuk kör alakúra, megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a zsemle morzsa-cukor-vaníliás cukor keverékével.

A köröket 4 egyforma cikkre vágjuk. (Így a végére 16 db sütemény lesz.)

A cikkeket a széles végénél fogva feltekerjük, majd a két végét megfogjuk és összefonjuk, megtekerjük, hogy kis koszorúkat kapjunk. A tetejüket megkenjük cukros tejjel, megszórjuk kevés zsemlemorzsával.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva még 20 percet pihentetjük.

170 fokos, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép világosra sütjük.