Csokis croissant recept
Hozzávalók:
Tészta
- 1/2 cs élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- nagy csipet só
- 2-3 ek cukor
- 6 dkg vaj
Töltelék
- 2-3 ek kakaó
- 12,5 dkg vaj/margarin
- porcukor ízlés szerint
Elkészítése:
Élesztőt felfuttassuk langyos tejben, 1 ek cukorral és 1 ek lisztel. Ha felfutott összedolgozzuk a liszttel, sóval, cukorral. Fél-egy órán át pihentetjük, amíg meg nem kel.
Kisodorjuk a tésztát 0,5-1 cm vékonyra és a megpuhult vajat rákenjük. Behajtjuk a közepéhez igazítva két szélső oldalt, aztán ráhajtjuk a felső, alsó oldalakat is (végül egy kockát kapunk). Óvatosan kisodorjuk 0,5 cm vékonyra, ha lehet téglalap formájúra.
Középen hosszában kettévágjuk, és a keletkezett 2 vékonyabb téglalapból háromszögeket vágunk, majd feltekerjük. Ha nem lenne elég hosszú a háromszög, kicsit megnyújthatjuk, hogy tudjuk többször feltekerni. Lehetőleg próbáljunk az első tekerésnél kis üres teret megtartani a krémnek.
Körbe lekenjük felvert tojással és 180-200°C-on készre sütjük.
A tölteléket összekeverjük, és ha készre sült a tészta egy töltővel beletöltjük a krémet a belsejébe.