Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Napraforgó kenyér recept

Napraforgó kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 660 g finomliszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 dl olaj
    • 1 ek cukor
    • 1,5 tk só
    • kb 4 dl tej
    • 4 dkg friss élesztő
    • kenéshez
    • oliva olaj vagy vaj amibe én zúzott fokhagymát ,őrölt rozmaringot,borsot kevertem és hagytam állni !
    • kenéshez 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • magvak a díszítéshez

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit dagasztó tálba tesszük és ki dagasztjuk.  Akinek van rá lehetősége az kenyérsütő gép dagasztó programjával kb 20 percig, majd 30-35 percig letakarva meleg helyen kelesztjük.

    Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.  Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként
    gömbölyítjük, majd hagyjuk pár percig pihenni.

    Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük, majd hagyjuk pihenni.

    Elővesszük az első öt tésztagombócot. Egyesével egy kb 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük a fűszeres olajjal. Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk és a cikkeket kihajtjuk.

    Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre.
    Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük.

    A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők:Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót. A kenyeret a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük. Én a tepsi hátulján sütöttem, hogy a széle ne nyomja el.
    Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

    A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó,-len,-vagy szezámmaggal.
    Sütési ideje kb. 30-35 perc, 10-15 perc után ha nagyon pirulna egy fóliát kell ráteríteni.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá