Napraforgó kalács recept

Hozzávalók:
- 10 dkg rétesliszt
- 20 dkg kenyérliszt
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg reszelt trappista sajt
- 2,5 dl tej
- 1,5 dl olaj
- 3 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 40 gr élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 3 kiskanál só
A kenéshez:
- 10 dkg vaj
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 evőkanál tej
- lenmag
- szezámmag
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép segítségével bedagasztottam, majd hagytam, hogy a duplájára keljen benne. Természetesen gép hiányában kézzel is bedagaszthatjuk, majd kelesztőtálba rakva hagyjuk megkelni.
Ha megkelt a tészta, vágjuk két egyforma részre. Az egyik részt tegyük félre, ezzel később fogunk dolgozni.
A másik részt osszuk el pontosan 5 részre. Egy tortaforma aljára , vagy tepsire rakjunk sütőpapírt, a vajat olvasszuk fel.
A lapokat egyenként nyújtsuk 22 cm átmérőjűre. Rakjuk az elsőt a papírra, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, erre jöhet a következő, és így sorban. Az utolsót, az ötödiket nyújtsuk kicsit nagyobbra, kb. 24-25 cm átmérőjűre, és tegyük rá a többire úgy, hogy a szélei leérjenek egész az aljáig, így eltakarja a többi lap szélét. Ezt már nem kell megvajazni. Egy éles késszel a szélétől 1 cm-re kezdve vágjuk be 8 részre, majd óvatosan , egyenként hajtsuk ki. Ezek lesznek az alsó szirmok. Takarjuk le, és tegyük kicsit félre.
Most vegyük elő a másik tésztagombócot, és először vágjuk le belőle az 1/4 részét, ez lesz majd a virág közepe. Formázzuk gömb alakra, és letakarva tegyük félre.
A maradék tésztát ismét vágjuk 5 egyforma részre, és ugyanúgy nyújtsuk ki, mint az előbb, csak most kisebbre, mindössze 15 cm átmérőjűre. Szintén kenjük meg egyenként az olvasztott vajjal, és rakjuk egymás tetejére. A legfelsőt ismét kicsit nagyobbra méretezzük, hogy eltakarja oldalt a többi lapot, és ezt sem kell már megvajazni. Rakjuk bele a kihajtogatott tészta közepébe. Ugyanúgy vágjuk be 8 részre, mint az előbbit, a szélén 1 cm-t egészben hagyva. Arra figyeljünk, hogy a vágások most az előbb kihajtogatott szirmok közepénél legyenek, majd hajtogassuk ki ezeket is. A közepébe rakjuk bele az előzőleg félrerakott , kerekre formázott tésztát.
Letakarva hagyjuk 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Ha megkelt a tészta, kenjük meg a tejjel elkevert tojássárgájával, és szórjuk meg magvakkal.
A közepére én lenmagot szórtam, a szirmokra pedig szezámmagot.
Majd beraktam a sütőbe, és 10 percig 200 °C-on sütöttem, utána levettem 180 °C-ra, és így sütöttem készre kb. 30 perc alatt. De a színén látni fogjuk,hogy mikor jó.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »