Hozzávalók:
A kenéshez:
A tetejére:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép segítségével bedagasztottam, majd hagytam, hogy a duplájára keljen benne. Természetesen gép hiányában kézzel is bedagaszthatjuk, majd kelesztőtálba rakva hagyjuk megkelni.
Ha megkelt a tészta, vágjuk két egyforma részre. Az egyik részt tegyük félre, ezzel később fogunk dolgozni.
A másik részt osszuk el pontosan 5 részre. Egy tortaforma aljára , vagy tepsire rakjunk sütőpapírt, a vajat olvasszuk fel.
A lapokat egyenként nyújtsuk 22 cm átmérőjűre. Rakjuk az elsőt a papírra, majd kenjük meg az olvasztott vajjal, erre jöhet a következő, és így sorban. Az utolsót, az ötödiket nyújtsuk kicsit nagyobbra, kb. 24-25 cm átmérőjűre, és tegyük rá a többire úgy, hogy a szélei leérjenek egész az aljáig, így eltakarja a többi lap szélét. Ezt már nem kell megvajazni. Egy éles késszel a szélétől 1 cm-re kezdve vágjuk be 8 részre, majd óvatosan , egyenként hajtsuk ki. Ezek lesznek az alsó szirmok. Takarjuk le, és tegyük kicsit félre.
Most vegyük elő a másik tésztagombócot, és először vágjuk le belőle az 1/4 részét, ez lesz majd a virág közepe. Formázzuk gömb alakra, és letakarva tegyük félre.
A maradék tésztát ismét vágjuk 5 egyforma részre, és ugyanúgy nyújtsuk ki, mint az előbb, csak most kisebbre, mindössze 15 cm átmérőjűre. Szintén kenjük meg egyenként az olvasztott vajjal, és rakjuk egymás tetejére. A legfelsőt ismét kicsit nagyobbra méretezzük, hogy eltakarja oldalt a többi lapot, és ezt sem kell már megvajazni. Rakjuk bele a kihajtogatott tészta közepébe. Ugyanúgy vágjuk be 8 részre, mint az előbbit, a szélén 1 cm-t egészben hagyva. Arra figyeljünk, hogy a vágások most az előbb kihajtogatott szirmok közepénél legyenek, majd hajtogassuk ki ezeket is. A közepébe rakjuk bele az előzőleg félrerakott , kerekre formázott tésztát.
Letakarva hagyjuk 30 percig kelni. Közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Ha megkelt a tészta, kenjük meg a tejjel elkevert tojássárgájával, és szórjuk meg magvakkal.
A közepére én lenmagot szórtam, a szirmokra pedig szezámmagot.
Majd beraktam a sütőbe, és 10 percig 200 °C-on sütöttem, utána levettem 180 °C-ra, és így sütöttem készre kb. 30 perc alatt. De a színén látni fogjuk,hogy mikor jó.