Mogyorós-kakaós pite recept
Ők is elkészítették
Ősz van, itt a mogyoró szezonja. Rendre potyognak a mogyoró szemek a bokrokról. Nálunk az ovi előtt is van néhány példány, a gyerekek nagy örömére :) Ilyenkor gyakran hazakerül a zsebekben egy pár szem ropogtatni való . . .
Kis mókusok- és nagy mókusok ,készítsétek el roppant jó .)
Hozzávalók:
(26 cm átmérőjű pite formához)
A tésztához:
- 10 dkg hideg vaj
- 20 dkg finomliszt
- 1 ek porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 evőkanál jéghideg víz
- csipet só
A töltelékhez:
- sárgabaracklekvár
- 20 dkg durvára darált mogyoró
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 tésztából megmaradt fehérje
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 2 ek keserű Holland kakaópor
- 1 dl tejföl vagy joghurt
- 0,5 csomag sütőpor
- 5 dkg finomliszt
- 1 tk rumaroma
- 0,5 narancs reszelt héja
A tetejére:
- 10 dkg ét tortabevonó
- 1 evőkanál étolaj
- fehér csokis kukorica golyók–ezek elkészítése egy előző bejegyzésben található
Elkészítése:
Tésztához a hideg kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.A piteformát kivajaztam, a tésztát kör alakúra nyújtottam, majd a formába helyeztem. Hűtőbe tettem fél órára.
Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítottam a durvára darált mogyorót.Tálcára öntöttem és kihűlni. Liszttel és sütőporral elkevertem a pirított mogyorót, félre tettem.
A tojássárgákat a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport és a tejfölt. Majd ebbe a masszába beleforgattam a lisztes -mogyorós keveréket és rum aromával, narancs héjjal tovább fokoztam az ízeket.
A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a mogyorós masszába forgattam. A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem az illatos tölteléket, a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütöttem.
Tipp:
Tipp:
Amikor kihűlt a pite, gőz felett megolvasztott csoki -olaj keverékével vontam be, majd mikor dermedni kezdett, hullámokat fújtam a csokimázba. A pite étcsokis tetejét, fehér csokis gabonagolyókkal díszítettem.