Mogyorós-kakaós pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Ősz van, itt a mogyoró szezonja. Rendre potyognak a mogyoró szemek a bokrokról. Nálunk az ovi előtt is van néhány példány, a gyerekek nagy örömére :) Ilyenkor gyakran hazakerül a zsebekben egy pár szem ropogtatni való . . .
Kis mókusok- és nagy mókusok ,készítsétek el roppant jó .)

Hozzávalók:
(26 cm átmérőjű pite formához)

A tésztához:

  • 10 dkg hideg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 ek porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 evőkanál jéghideg víz
  • csipet só

A töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg durvára darált mogyoró
  • 2 egész tojás + 1 tésztából megmaradt fehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 2 ek keserű Holland kakaópor
  • 1 dl tejföl vagy joghurt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 tk rumaroma
  • 0,5 narancs reszelt héja

A tetejére:

  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál étolaj
  • fehér csokis kukorica golyók–ezek elkészítése egy előző bejegyzésben található

Elkészítése:

Tésztához a hideg kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.A piteformát kivajaztam, a tésztát kör alakúra nyújtottam, majd a formába helyeztem. Hűtőbe tettem fél órára.
Közben a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítottam a durvára darált mogyorót.Tálcára öntöttem és kihűlni. Liszttel és sütőporral elkevertem a pirított mogyorót, félre tettem.

A tojássárgákat a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport és a tejfölt. Majd ebbe a masszába beleforgattam a lisztes -mogyorós keveréket és rum aromával, narancs héjjal tovább fokoztam az ízeket.

A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a mogyorós masszába forgattam. A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem az illatos tölteléket, a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütöttem.

Tipp:

Tipp:

Amikor kihűlt a pite, gőz felett megolvasztott csoki -olaj keverékével vontam be, majd mikor dermedni kezdett, hullámokat fújtam a csokimázba. A pite étcsokis tetejét, fehér csokis gabonagolyókkal díszítettem.