Masnifánk recept
Hozzávalók:
- kb. 25 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 3 púpos ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tejföl
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a por- és a vaníliás cukorral, a sütőporral és a csipet sóval. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, és sima tésztát gyúrunk belőle. Ha ragadna, adjunk még hozzá kevés lisztet.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, majd kb. 5×8 cm-es téglalapokat vágunk belőle. Minden téglalapon függőlegesen (a rövidebb oldal mentén) 2 db kb. 2 cm hosszú bevágást ejtünk. A vágásokon áthúzzuk a tésztát 2 végét, hogy masni alakot formázzunk.
Olajat forrósítunk, amibe fejjel lefelé rakjuk a fánkokat. (A lisztes rész kerül az olajban felülre.) Mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral és lekvárral kínáljuk.
Tipp:
Mindegy, hogy milyen formában, de nagy kedvencünk a fánk. Most egy masni alakút sütöttem. Egyszerű sütőporos tészta, a formázás sem nagy ördöngösség, de mégis a hagyományostól egy kicsit különlegesebb édesség. A gyerekek házi sárgabarack lekvárba mártogatták. Nem számoltam meg, hogy pontosan hány darab lett belőle, de két felnőttnek és két gyereknek pont elegendő egy finom leves után.