Mandulás-aszaltszilvás molnárka recept
Hozzávalók:
Tésztához
- 230 g meleg víz
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tk só
- 500 g kenyérliszt (bl-80)
- 8 g vaníliás pudingpor
- 20 g tejpor
- 10 g szárított élesztő
- 100 g kristálycukor
- 75 g olvasztott vaj
Töltelék
- 30 szem aszalt szilva
- 15 dkg natúr marcipán
- 4 ek barna nádcukor
Tetejére
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- mandulapehely
- jégcukor
Mexikói díszítés
- 50 g puha vaj
- 20 g porcukor
- 45 g finomliszt
Elkészítése:
A lisztet összeszitálom a vaníliás pudingporral és a tejporral.
A hozzávalókat – a vaj kivételével- a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe teszem. Dagasztás-kelesztés programot választom. A dagasztás utolsó 10 percében hozzáadom az olvasztott vajat is.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrom. 10 db kb. 100 g-os labdacsokra osztom, és letakarva 10 percet kelesztem.
A tésztagolyót ovális lappá nyújtom, ráteszek 3 db aszaltszilvát és a vékonyra sodort marcipán rudat. Keskenyebb részénél fogva feltekerem, úgy, hogy a hajtás vége alul maradjon. Megkenem tojásfehérjével, hogy véletlen se nyíljon szét. Sarkait összecsípem, alányomom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, és letakarva 45 percig kelesztem.
Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra, közben elkészítem a mexikói díszítést: kikeverem a hozzávalókat. Fontos, hogy a vaj csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba, vagy kis zacskóba töltöm.
Egy tojást villával lazán felverek és lekenem vele a bucikat. Mandulapelyhet, jégcukrot szórok a tetejükre. A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomok mindegyikre. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm. Gázsütőnél tovább tart, 3-as fokozat először, majd 4-es fokozat.