Mandulás-aszaltszilvás molnárka

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mandulás-aszaltszilvás molnárka

Hozzávalók:

Tésztához

  • 230 g meleg víz
  • 1 tojás
  • 1 tk só
  • 500 g kenyérliszt (bl-80)
  • 8 g vaníliás pudingpor
  • 20 g tejpor
  • 10 g szárított élesztő
  • 100 g kristálycukor
  • 75 g olvasztott vaj

Töltelék

  • 30 szem aszalt szilva
  • 15 dkg natúr marcipán
  • 4 ek barna nádcukor

Tetejére

  • 1 tojás
  • mandulapehely
  • jégcukor

Mexikói díszítés

  • 50 g puha vaj
  • 20 g porcukor
  • 45 g finomliszt

Elkészítése:

A lisztet összeszitálom a vaníliás pudingporral és a tejporral.

A hozzávalókat – a vaj kivételével- a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe teszem. Dagasztás-kelesztés programot választom. A dagasztás utolsó 10 percében hozzáadom az olvasztott vajat is.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrom. 10 db kb. 100 g-os labdacsokra osztom, és letakarva 10 percet kelesztem.

A tésztagolyót ovális lappá nyújtom, ráteszek 3 db aszaltszilvát és a vékonyra sodort marcipán rudat. Keskenyebb részénél fogva feltekerem, úgy, hogy a hajtás vége alul maradjon. Megkenem tojásfehérjével, hogy véletlen se nyíljon szét. Sarkait összecsípem, alányomom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, és letakarva 45 percig kelesztem.

Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra, közben elkészítem a mexikói díszítést: kikeverem a hozzávalókat. Fontos, hogy a vaj csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba, vagy kis zacskóba töltöm.

Egy tojást villával lazán felverek és lekenem vele a bucikat. Mandulapelyhet, jégcukrot szórok a tetejükre. A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomok mindegyikre. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm. Gázsütőnél tovább tart, 3-as fokozat először, majd 4-es fokozat.