Mákos-meggyes tekercstorta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 2 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelék:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 20 dkg meggy dzsem
- 1 ek vanília aroma
- 1 tasak reszelt citromhéj, de lehet friss is
- 1-2 ek víz
Elkészítése:
A lisztet az apró kockára vágott vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót és a porcukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hozzáadjuk a tojás sárgáját. A langyos tejet folyamatosan hozzáöntve sima tésztát dagasztunk belőle. A kész tömeget megmérve négy részre osztjuk és betakarva 35-40 percig meleg helyen kelesztjük.
A darált mákhoz hozzáöntjük a citromhéjat, a cukrot, a vaníliát és a vízzel, majd elkezdjük melegíteni, majd addig főzzük, míg a mák beissza a folyadékot. Ha ezzel megvagyunk hozzákeverjük a dzsemet és hagyjuk kihűlni.
A tésztákat lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük a meggyes máktöltelékkel és feltekerjük. A maradék tésztát is kinyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel, majd feltekerjük. A feltekert tésztákat olyan vastagra szeljük, mint amekkora a sütőforma pereme.
A sütőforma aljára sütőpapírt vágunk, majd a csigákat szorosan egymás mellé tesszük a formába. Tojásfehérjével lekenjük (ami kimaradt a tésztából), majd kb 30 percig kelesztjük. Kelesztés után 165 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük, ami kb 30-35 perc.