Mákos-meggyes tekercstorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 dl tej
  • 1 tojás

Töltelék:

  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg meggy dzsem
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 tasak reszelt citromhéj, de lehet friss is
  • 1-2 ek víz

Elkészítése:

A lisztet az apró kockára vágott vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót és a porcukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hozzáadjuk a tojás sárgáját. A langyos tejet folyamatosan hozzáöntve sima tésztát dagasztunk belőle. A kész tömeget megmérve négy részre osztjuk és betakarva 35-40 percig meleg helyen kelesztjük.

A darált mákhoz hozzáöntjük a citromhéjat, a cukrot, a vaníliát és a vízzel, majd elkezdjük melegíteni, majd addig főzzük, míg a mák beissza a folyadékot. Ha ezzel megvagyunk hozzákeverjük a dzsemet és hagyjuk kihűlni.

A tésztákat lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük a meggyes máktöltelékkel és feltekerjük. A maradék tésztát is kinyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel, majd feltekerjük. A feltekert tésztákat olyan vastagra szeljük, mint amekkora a sütőforma pereme.

A sütőforma aljára sütőpapírt vágunk, majd a csigákat szorosan egymás mellé tesszük a formába. Tojásfehérjével lekenjük (ami kimaradt a tésztából), majd kb 30 percig kelesztjük. Kelesztés után 165 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük, ami kb 30-35 perc.