Mákos-meggyes buktatorta recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.
A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel tészta, addig a mákot elkeverjük pár kanál meggylével, nem tocsogósra csak, hogy összefogja, össze álljon.
Ha megkelt tészta lisztezett deszkára borítjuk és kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, lehetőleg kerekre, majd egy tejes bögrével kiszaggatjuk. A tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál mákot, a mák közepébe pedig egy szem meggyet nyomunk. A tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.
Egy 26 cm tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral sorban belerakjuk a megtöltött buktákat. A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 percig újra kelesztjük.
A sütött 180 fokon előmelegítjük. Ha megkelt, akkor újra lekenjük tojással és betoljuk a sütőbe 45 percre, amíg szép pirosra megsül.
Még forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »