Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos-meggyes buktatorta recept

Mákos-meggyes  buktatorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 3 dl tej
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 marék cukor
    • csipet só
    • 3 dkg élesztő
    • 10 dkg vaj
    • 1 teáskanál olaj

    Töltelék:

    • 25 dkg cukrozott, darált mák
    • 25 db magozott meggy

    Kenéshez:

    • 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 evőkanál cukor
    • 1 evőkanál víz

    Elkészítése:

    A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

    A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.

    A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.

    Amíg kel tészta, addig a mákot elkeverjük pár kanál meggylével, nem tocsogósra csak, hogy összefogja, össze álljon.

    Ha megkelt tészta lisztezett deszkára borítjuk és kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, lehetőleg kerekre, majd egy tejes bögrével kiszaggatjuk. A tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál mákot, a mák közepébe pedig egy szem meggyet nyomunk. A tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.

    Egy 26 cm tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral sorban belerakjuk a megtöltött buktákat. A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 percig újra kelesztjük.

    A sütött 180 fokon előmelegítjük. Ha megkelt, akkor újra lekenjük tojással és betoljuk a sütőbe 45 percre, amíg szép pirosra megsül.

    Még forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá