Mákos-meggyes buktatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj

Töltelék:

  • 25 dkg cukrozott, darált mák
  • 25 db magozott meggy

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítése:

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót, majd elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha már összeállt a tészta akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.

A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Amíg kel tészta, addig a mákot elkeverjük pár kanál meggylével, nem tocsogósra csak, hogy összefogja, össze álljon.

Ha megkelt tészta lisztezett deszkára borítjuk és kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, lehetőleg kerekre, majd egy tejes bögrével kiszaggatjuk. A tészta közepébe teszünk egy púpos teáskanál mákot, a mák közepébe pedig egy szem meggyet nyomunk. A tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.

Egy 26 cm tortaformát kikenünk olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral sorban belerakjuk a megtöltött buktákat. A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 percig újra kelesztjük.

A sütött 180 fokon előmelegítjük. Ha megkelt, akkor újra lekenjük tojással és betoljuk a sütőbe 45 percre, amíg szép pirosra megsül.

Még forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.