Mákos bejgli recept
Hozzávalók:
Tészta (3 rúd):
- 60 dkg liszt
- 13 dkg szoba hőmérsékletű vaj és zsír (fele-fele arányban)
- 2 dkg élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kb. 2 dl tejföl
- 6 dkg cukor
- csipet só
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
- 50 dkg darált mák
- 25 dkg kristálycukor
- 3 citrom reszelt héja
- kevés tej
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Elkészítése:
Tészta készítése:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejfölbe morzsoljuk, kissé elkeverjük és hagyjuk felfutni.
A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, a vajat és a zsírt. Elkezdjük összegyúrni. A maradék 1 dl tejfölt apránként adjuk a tésztához, mert nem biztos, hogy mindre szükség lesz.
A tésztát fóliába csomagolva tegyük kis időre hűtőbe.
Töltelék készítése:
A darált mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a cukrot. Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy kenhető krémet kapjunk. (Inkább kemény legyen, mint folyékony!)
Összeállítás:
A lehűlt tésztát osszuk 3 egyenlő részre és egyenként nyújtsuk ki négyzet alakúra (én a pultot és a tésztát se liszteztem). A kinyújtott lapokat kenjük meg a töltelékkel. Két szélét hajtsuk vissza, majd tekerjük fel.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a 3 rudat kissé távolabb egymástól. Kenjük le tojássárgájával, és tegyük hűtőbe, hogy megszáradjon rajta. Ezután kenjük le tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni (1-1,5 óra) szintén hűtőbe. Így lesznek szép márványosak. Sütés előtt egy hústűvel szurkáljuk meg a bejgliket egészen az aljáig.
Hideg sütőbe tegyük, és 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra