Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos bejgli recept

Mákos bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tészta (3 rúd):

    • 60 dkg liszt
    • 13 dkg szoba hőmérsékletű vaj és zsír (fele-fele arányban)
    • 2 dkg élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • kb. 2 dl tejföl
    • 6 dkg cukor
    • csipet só

    Mákos töltelék (3 rúdhoz):

    • 50 dkg darált mák
    • 25 dkg kristálycukor
    • 3 citrom reszelt héja
    • kevés tej

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva

    Elkészítése:

    Tészta készítése:

    Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejfölbe morzsoljuk, kissé elkeverjük és hagyjuk felfutni.

    A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, a vajat és a zsírt. Elkezdjük összegyúrni. A maradék 1 dl tejfölt apránként adjuk a tésztához, mert nem biztos, hogy mindre szükség lesz.

    A tésztát fóliába csomagolva tegyük kis időre hűtőbe.

    Töltelék készítése:

    A darált mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a cukrot. Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy kenhető krémet kapjunk. (Inkább kemény legyen, mint folyékony!)

    Összeállítás:

    A lehűlt tésztát osszuk 3 egyenlő részre és egyenként nyújtsuk ki négyzet alakúra (én a pultot és a tésztát se liszteztem). A kinyújtott lapokat kenjük meg a töltelékkel. Két szélét hajtsuk vissza, majd tekerjük fel.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a 3 rudat kissé távolabb egymástól. Kenjük le tojássárgájával, és tegyük hűtőbe, hogy megszáradjon rajta. Ezután kenjük le tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni (1-1,5 óra) szintén hűtőbe. Így lesznek szép márványosak. Sütés előtt egy hústűvel szurkáljuk meg a bejgliket egészen az aljáig.

    Hideg sütőbe tegyük, és 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá