Mákos bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta (3 rúd):

  • 60 dkg liszt
  • 13 dkg szoba hőmérsékletű vaj és zsír (fele-fele arányban)
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • kb. 2 dl tejföl
  • 6 dkg cukor
  • csipet só

Mákos töltelék (3 rúdhoz):

  • 50 dkg darált mák
  • 25 dkg kristálycukor
  • 3 citrom reszelt héja
  • kevés tej

Kenéshez:

  • 1 tojás szétválasztva

Elkészítése:

Tészta készítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejfölbe morzsoljuk, kissé elkeverjük és hagyjuk felfutni.

A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot, az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, a vajat és a zsírt. Elkezdjük összegyúrni. A maradék 1 dl tejfölt apránként adjuk a tésztához, mert nem biztos, hogy mindre szükség lesz.

A tésztát fóliába csomagolva tegyük kis időre hűtőbe.

Töltelék készítése:

A darált mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a cukrot. Jól elkeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá, hogy kenhető krémet kapjunk. (Inkább kemény legyen, mint folyékony!)

Összeállítás:

A lehűlt tésztát osszuk 3 egyenlő részre és egyenként nyújtsuk ki négyzet alakúra (én a pultot és a tésztát se liszteztem). A kinyújtott lapokat kenjük meg a töltelékkel. Két szélét hajtsuk vissza, majd tekerjük fel.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a 3 rudat kissé távolabb egymástól. Kenjük le tojássárgájával, és tegyük hűtőbe, hogy megszáradjon rajta. Ezután kenjük le tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni (1-1,5 óra) szintén hűtőbe. Így lesznek szép márványosak. Sütés előtt egy hústűvel szurkáljuk meg a bejgliket egészen az aljáig.

Hideg sütőbe tegyük, és 180 fokon 25-30 perc alatt süssük szép pirosra