Mákos aranygaluska meggysodóval recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 7,5 dkg porcukor
- 3 dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csapott kk só
Forgatáshoz:
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- kb 10 dkg olvasztott vaj
Sodóhoz:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 1 púpos ek étkezési keményítő
- 1 ek cukor
- fahéj ízlés szerint
Elkészítése:
Tészta:
A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába mérjük és belekeverjük a sót. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Az élesztőt elég csak belemorzsolni és géppel kb 10 perc alatt fényes felületű, a tál falától elváló, puha tésztát dagasztunk.
A hozzávalók minőségétől függően igényelhet még lisztet vagy kevés tejet. Ha szükséges, akkor korrigáljuk a tészta állagát.
Természetesen ha nincs gépünk, akkor kézzel is begyúrhatjuk ugyan ilyen módon a tésztát.
Folpackkal takarjuk le a tálat és néhány helyen szurkáljuk meg. Langyos helyen kelesszük duplájára.
Összeállítás:
A mákhoz adjuk hozzá a cukrot és reszeljük bele a citromhéjat, majd keverjük össze az egészet.
A megkelt tésztát borítsuk egy nyújtólapra, majd a kezeinkkel lapogassuk kb 1 ujjnyi vastagra. Egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy feles pohárral szaggassuk ki.
A kiszaggatott tésztákból formáljunk gombócokat és először forgassuk meg az olvasztott vajban, majd a mákban.
Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és sorakoztassuk bele a kis mákos gombócokat. Ha nem fér bele egy sorban, akkor kezdjük el a második sort rápakolni.
Ha mind elkészült, akkor takarjuk le és kelesszük 30 percig.
Sütés:
Amíg kel a tészta, addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. Ha megkelt a tészta, akkor toljuk a tepsit a sütőben és süssük kb 30 perc alatt készre.
Sodó:
A befőtt levéből egy kis tálba öntsünk le egy keveset. A befőtt többi részét öntsük egy kis edénybe, majd kezdjük el felmelegíteni. Közben ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, ha szükséges.
A félretett befőttléhez adjuk hozzá a keményítőt és keverjük csomómentesre. Ezután öntsük hozzá a meggyhez és sürítsük be. A végén keverjük bele a fehéjat is.
A kész mákos galuskákat tálaljuk a forró meggysodóval. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá egy gömb vanília fagyit is.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »