Lőrinci húsleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1-1 orja csont, karajcsont, tarjacsont
- 50 – 60 dkg szegy vagy oldalas marhahús
- 15 -20 db pucolt csirkeláb
- 2 – 3 db csirke mellcsont vagy csontos része
- 1 db egész pulykanyak vagy csontos része
- 4-5 db sárgarépa
- 4-5 db fehérrépa
- 1 db közepes karalábé
- 1 db közepes zellergumó
- 1 db nagy krumpli mérettől függően
- fél kelkáposzta mérettől függően
- fél karfiol mérettől függően
- 1 db nagy vöröshagyma
- 4 – 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem zöldje összekötve fehér cérnával
- 1 csokor zeller zöldje összekötve fehér cérnával
- 2 db paradicsom fagyasztott is lehet
- 2 db zöldpaprika fagyasztott is lehe
- 10 – 15 szem egész fekete bors
- 1 evőkanál zöldborsó nem fontos
- 1 evőkanál ételízesítő
- ízlés szerint só
Elkészítése:
A húst, és csontot megmossuk, a zöldségeket megpucoljuk, a zöldeket összekötjük.
A megfelelő nagyméretű fazékba a húst, és a disznó – marha csontokat odarakom, annyi hideg vízbe főni, hogy bőven ellepje, de a zöldségeknek maradjon hely.
Amikor felforr a víz, takarékra veszem, éppen annyira, hogy csak gyöngyözzön.
Amikor már majdnem megfőtt a hús akkor a kimaradt csirke csontot, és lábat beleteszem, és az előkészített zöldségeket (be zöldségelem). Ízlés szerint sózom, teszek ételízesítőt, szemes fekete borsot.
Amikor megfőtt, a gázt kikapcsolom, és 5 – 10 percet pihentetem. A zöldségeket, a húst, külön tálra kiszedem. A levest leszűröm.
Grízgaluskával vagy levestésztával tálalom.
Tipp:
Esetleg fűszerként használható a szerecsendió, vagy a szerecsendió virág is. Ha színesebbre akarjuk a levest, akkor a vöröshagyma belső levelét ne vegyük le, gyönyörűen megfesti a levest.