Lőrinci húsleves

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1-1 orja csont, karajcsont, tarjacsont
  • 50 – 60 dkg szegy vagy oldalas marhahús
  • 15 -20 db pucolt csirkeláb
  • 2 – 3 db csirke mellcsont vagy csontos része
  • 1 db egész pulykanyak vagy csontos része
  • 4-5 db sárgarépa
  • 4-5 db fehérrépa
  • 1 db közepes karalábé
  • 1 db közepes zellergumó
  • 1 db nagy krumpli mérettől függően
  • fél kelkáposzta mérettől függően
  • fél karfiol mérettől függően
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 4 – 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem zöldje összekötve fehér cérnával
  • 1 csokor zeller zöldje összekötve fehér cérnával
  • 2 db paradicsom fagyasztott is lehet
  • 2 db zöldpaprika fagyasztott is lehe
  • 10 – 15 szem egész fekete bors
  • 1 evőkanál zöldborsó nem fontos
  • 1 evőkanál  ételízesítő
  • ízlés szerint só

Elkészítése:

A húst, és csontot megmossuk, a zöldségeket megpucoljuk, a zöldeket összekötjük.

A megfelelő nagyméretű fazékba a húst, és a disznó – marha csontokat odarakom, annyi hideg vízbe főni, hogy bőven ellepje, de a zöldségeknek maradjon hely.

Amikor felforr a víz, takarékra veszem, éppen annyira, hogy csak gyöngyözzön.

Amikor már majdnem megfőtt a hús akkor a kimaradt csirke csontot, és lábat beleteszem, és az előkészített zöldségeket (be zöldségelem). Ízlés szerint sózom, teszek ételízesítőt, szemes fekete borsot.

Amikor megfőtt, a gázt kikapcsolom, és 5 – 10 percet pihentetem. A zöldségeket, a húst, külön tálra kiszedem. A levest leszűröm.

Grízgaluskával vagy levestésztával tálalom.

Tipp:

Esetleg fűszerként használható a szerecsendió, vagy a szerecsendió virág is. Ha színesebbre akarjuk a levest, akkor a vöröshagyma belső levelét ne vegyük le, gyönyörűen megfesti a levest.