Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Leopárd kalács recept

Leopárd kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Fehér tészta:

    • 15 dkg tönkölyliszt (világos)
    • 15 dkg rétesliszt
    • 7,5 dkg kenyérliszt
    • 1 tk só
    • 2,5 dl tej
    • 2,5 dkg keményítő
    • 5 dkg vaj
    • 1 citrom héja (reszelve)
    • 1 vaníliarúd kikapart magja
    • 9 dkg cukor
    • 5 g szárított élesztő

    Világosbarna tészta:

    • 5 g kakaópor
    • 1 tk cukor
    • 1 tk tej

    Sötétbarna tészta:

    • 15 g kakaópor
    • 2 tk cukor
    • 1 ek tej

    Kenéshez:

    Tetejére (opcionális):

    • 5 dkg étcsokoládé
    • 5 dkg mogyoró

    Elkészítése:

    A keményítőt keverjük a csomómentesre a tejjel, és lassú tűzön főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a vajat, amíg el nem olvad, majd hagyjuk kihűlni.

    Fehér tészta készítése:

    A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt, a citrom lereszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait. Ehhez adjuk hozzá a tejes-keményítős keveréket, alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk ki, és osszuk 2 egyforma részre. Az egyiket lefedve 2 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten. A másik tésztából készítjük majd a barna tésztákat.

    Világosbarna tészta készítése:

    A maradék fehér tésztát további 2 részre osztjuk. Az egyikhez hozzáadjuk a kevesebb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, és jól összedolgozzuk. Ezt is lefedjük, és szintén 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.

    Sötétbarna tészta készítése:

    A maradék fehér tésztához adjuk hozzá a nagyobb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, ezt is jól gyúrjuk össze, és lefedve szintén 2 órán át pihentessük letakarva, szobahőmérsékleten.

    Összeállítás:

    A 2 órás pihentetés után mindegyik darab tésztát 7-7 további részre osztjuk, és kigömbölyítjük.

    Egy világosbarna tésztát kb. 20 cm-es hengerré sodrunk. Egy sötétbarna gombócot oválisra nyújtunk, rátesszük a világosbarna rudat, és szépen befedjük a sötét tésztával.

    Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk, és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított barna rudakat. Így lesz a 3 különböző színű tésztából egy rúd tészta.

    A további gombócokat is hasonlóan készítjük el, és ha végeztünk, lesz 7 db tésztarudunk.

    Vegyünk egy püspökkenyér formát (26 x 13 cm), és béleljük ki sütőpapírral. Rakjuk bele a tésztarudakat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át kelni. Ezután kenjük le felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben téve kb. 35 perc alatt süssük szép pirosra.

    Tipp:

    Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözhetjük, és durvára aprított mogyorót is szórhatunk a tetejére.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá