Leopárd kalács recept

Hozzávalók:
Fehér tészta:
- 15 dkg tönkölyliszt (világos)
- 15 dkg rétesliszt
- 7,5 dkg kenyérliszt
- 1 tk só
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg keményítő
- 5 dkg vaj
- 1 citrom héja (reszelve)
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 9 dkg cukor
- 5 g szárított élesztő
Világosbarna tészta:
- 5 g kakaópor
- 1 tk cukor
- 1 tk tej
Sötétbarna tészta:
- 15 g kakaópor
- 2 tk cukor
- 1 ek tej
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére (opcionális):
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg mogyoró
Elkészítése:
A keményítőt keverjük a csomómentesre a tejjel, és lassú tűzön főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a vajat, amíg el nem olvad, majd hagyjuk kihűlni.
Fehér tészta készítése:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt, a citrom lereszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait. Ehhez adjuk hozzá a tejes-keményítős keveréket, alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk ki, és osszuk 2 egyforma részre. Az egyiket lefedve 2 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten. A másik tésztából készítjük majd a barna tésztákat.
Világosbarna tészta készítése:
A maradék fehér tésztát további 2 részre osztjuk. Az egyikhez hozzáadjuk a kevesebb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, és jól összedolgozzuk. Ezt is lefedjük, és szintén 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Sötétbarna tészta készítése:
A maradék fehér tésztához adjuk hozzá a nagyobb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, ezt is jól gyúrjuk össze, és lefedve szintén 2 órán át pihentessük letakarva, szobahőmérsékleten.
Összeállítás:
A 2 órás pihentetés után mindegyik darab tésztát 7-7 további részre osztjuk, és kigömbölyítjük.
Egy világosbarna tésztát kb. 20 cm-es hengerré sodrunk. Egy sötétbarna gombócot oválisra nyújtunk, rátesszük a világosbarna rudat, és szépen befedjük a sötét tésztával.
Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk, és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított barna rudakat. Így lesz a 3 különböző színű tésztából egy rúd tészta.
A további gombócokat is hasonlóan készítjük el, és ha végeztünk, lesz 7 db tésztarudunk.
Vegyünk egy püspökkenyér formát (26 x 13 cm), és béleljük ki sütőpapírral. Rakjuk bele a tésztarudakat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át kelni. Ezután kenjük le felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben téve kb. 35 perc alatt süssük szép pirosra.
Tipp:
Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözhetjük, és durvára aprított mogyorót is szórhatunk a tetejére.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »