Leopárd kalács recept

Hozzávalók:
Fehér tészta:
- 15 dkg tönkölyliszt (világos)
- 15 dkg rétesliszt
- 7,5 dkg kenyérliszt
- 1 tk só
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg keményítő
- 5 dkg vaj
- 1 citrom héja (reszelve)
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 9 dkg cukor
- 5 g szárított élesztő
Világosbarna tészta:
- 5 g kakaópor
- 1 tk cukor
- 1 tk tej
Sötétbarna tészta:
- 15 g kakaópor
- 2 tk cukor
- 1 ek tej
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Tetejére (opcionális):
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg mogyoró
Elkészítése:
A keményítőt keverjük a csomómentesre a tejjel, és lassú tűzön főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a vajat, amíg el nem olvad, majd hagyjuk kihűlni.
Fehér tészta készítése:
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt, a citrom lereszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait. Ehhez adjuk hozzá a tejes-keményítős keveréket, alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk ki, és osszuk 2 egyforma részre. Az egyiket lefedve 2 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten. A másik tésztából készítjük majd a barna tésztákat.
Világosbarna tészta készítése:
A maradék fehér tésztát további 2 részre osztjuk. Az egyikhez hozzáadjuk a kevesebb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, és jól összedolgozzuk. Ezt is lefedjük, és szintén 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Sötétbarna tészta készítése:
A maradék fehér tésztához adjuk hozzá a nagyobb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, ezt is jól gyúrjuk össze, és lefedve szintén 2 órán át pihentessük letakarva, szobahőmérsékleten.
Összeállítás:
A 2 órás pihentetés után mindegyik darab tésztát 7-7 további részre osztjuk, és kigömbölyítjük.
Egy világosbarna tésztát kb. 20 cm-es hengerré sodrunk. Egy sötétbarna gombócot oválisra nyújtunk, rátesszük a világosbarna rudat, és szépen befedjük a sötét tésztával.
Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk, és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított barna rudakat. Így lesz a 3 különböző színű tésztából egy rúd tészta.
A további gombócokat is hasonlóan készítjük el, és ha végeztünk, lesz 7 db tésztarudunk.
Vegyünk egy püspökkenyér formát (26 x 13 cm), és béleljük ki sütőpapírral. Rakjuk bele a tésztarudakat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át kelni. Ezután kenjük le felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben téve kb. 35 perc alatt süssük szép pirosra.
Tipp:
Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözhetjük, és durvára aprított mogyorót is szórhatunk a tetejére.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »