Leopárd kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Leopárd kalács

Hozzávalók:

Fehér tészta:

  • 15 dkg tönkölyliszt (világos)
  • 15 dkg rétesliszt
  • 7,5 dkg kenyérliszt
  • 1 tk só
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg keményítő
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom héja (reszelve)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 9 dkg cukor
  • 5 g szárított élesztő

Világosbarna tészta:

  • 5 g kakaópor
  • 1 tk cukor
  • 1 tk tej

Sötétbarna tészta:

  • 15 g kakaópor
  • 2 tk cukor
  • 1 ek tej

Kenéshez:

  • 1 tojás

Tetejére (opcionális):

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg mogyoró

Elkészítése:

A keményítőt keverjük a csomómentesre a tejjel, és lassú tűzön főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a vajat, amíg el nem olvad, majd hagyjuk kihűlni.

Fehér tészta készítése:

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt, a citrom lereszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait. Ehhez adjuk hozzá a tejes-keményítős keveréket, alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk ki, és osszuk 2 egyforma részre. Az egyiket lefedve 2 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten. A másik tésztából készítjük majd a barna tésztákat.

Világosbarna tészta készítése:

A maradék fehér tésztát további 2 részre osztjuk. Az egyikhez hozzáadjuk a kevesebb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, és jól összedolgozzuk. Ezt is lefedjük, és szintén 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.

Sötétbarna tészta készítése:

A maradék fehér tésztához adjuk hozzá a nagyobb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, ezt is jól gyúrjuk össze, és lefedve szintén 2 órán át pihentessük letakarva, szobahőmérsékleten.

Összeállítás:

A 2 órás pihentetés után mindegyik darab tésztát 7-7 további részre osztjuk, és kigömbölyítjük.

Egy világosbarna tésztát kb. 20 cm-es hengerré sodrunk. Egy sötétbarna gombócot oválisra nyújtunk, rátesszük a világosbarna rudat, és szépen befedjük a sötét tésztával.

Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk, és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított barna rudakat. Így lesz a 3 különböző színű tésztából egy rúd tészta.

A további gombócokat is hasonlóan készítjük el, és ha végeztünk, lesz 7 db tésztarudunk.

Vegyünk egy püspökkenyér formát (26 x 13 cm), és béleljük ki sütőpapírral. Rakjuk bele a tésztarudakat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át kelni. Ezután kenjük le felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben téve kb. 35 perc alatt süssük szép pirosra.

Tipp:

Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözhetjük, és durvára aprított mogyorót is szórhatunk a tetejére.