Hozzávalók:
Fehér tészta:
Világosbarna tészta:
Sötétbarna tészta:
Kenéshez:
Tetejére (opcionális):
Elkészítése:
A keményítőt keverjük a csomómentesre a tejjel, és lassú tűzön főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a vajat, amíg el nem olvad, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szárított élesztőt, a citrom lereszelt héját és a vaníliarúd kikapart magjait. Ehhez adjuk hozzá a tejes-keményítős keveréket, alaposan gyúrjuk össze, dagasszuk ki, és osszuk 2 egyforma részre. Az egyiket lefedve 2 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten. A másik tésztából készítjük majd a barna tésztákat.
A maradék fehér tésztát további 2 részre osztjuk. Az egyikhez hozzáadjuk a kevesebb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, és jól összedolgozzuk. Ezt is lefedjük, és szintén 2 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
A maradék fehér tésztához adjuk hozzá a nagyobb mennyiségű kakaót, a cukrot és a tejet, ezt is jól gyúrjuk össze, és lefedve szintén 2 órán át pihentessük letakarva, szobahőmérsékleten.
A 2 órás pihentetés után mindegyik darab tésztát 7-7 további részre osztjuk, és kigömbölyítjük.
Egy világosbarna tésztát kb. 20 cm-es hengerré sodrunk. Egy sötétbarna gombócot oválisra nyújtunk, rátesszük a világosbarna rudat, és szépen befedjük a sötét tésztával.
Egy fehér gombócot szintén ovális alakra nyújtunk, és belecsomagoljuk az előzőleg összeállított barna rudakat. Így lesz a 3 különböző színű tésztából egy rúd tészta.
A további gombócokat is hasonlóan készítjük el, és ha végeztünk, lesz 7 db tésztarudunk.
Vegyünk egy püspökkenyér formát (26 x 13 cm), és béleljük ki sütőpapírral. Rakjuk bele a tésztarudakat, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át kelni. Ezután kenjük le felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben téve kb. 35 perc alatt süssük szép pirosra.
Miután kihűlt, olvasztott csokoládéval megöntözhetjük, és durvára aprított mogyorót is szórhatunk a tetejére.