Kovásszal készült foszlós kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Kovász:
- 2 g élesztő (egy csipetnyi)
- 10 dkg liszt
- 1 dl langyos víz
Tészta:
- 3 dkg élesztő
- 1.5 dl langyos tej
- 4 csapott ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg finomliszt
- 1 mk sütőpor (!)
- 1 kk só
- 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
A kelesztő tál kikenéséhez:
- 1 ek olaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
- 1 ek porcukor
Elkészítése:
A kovász elkészítéséhez a langyos vízben keverjük el az élesztőt, és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük el azzal is csomómentesre. Fóliával takarjuk le, és pihentessük szobahőmérsékleten legalább 8 órát.
A tészta összeállításakor a langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat (lisztet keverjük el a sütőporral, és szitáljuk le), valamint a kovászt és az élesztős tejet. Nagyon fontos, hogy minden hozzávalónak legalább SZOBA HŐMÉRSÉKLETŰNEK kell lennie.
Robotgéppel kezdjük el dagasztani. Ha összeállt, kézzel folytassuk a dagasztást legalább 5-10 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon meg senkit, a kalácsunk csak így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat, mert attól kemény lehet).
Ha a tésztát elkészítettük, a kelesztő tálat kenjük ki egy evőkanál olajjal. Ezután helyezzük bele a tésztát, takarjuk le, és 45 percig meleg helyen kelesszük.
A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és megfonjuk (természetesen készülhet 3-as, vagy akár 6-os fonással is).
Rakjuk sütőpapíros tepsire, és további 30 percet kelesszük. A sütőt közben melegítsük elő 180 fokra.
Ezután kenjük meg a kalácsot a felvert tojás és a cukor keverékével, és 10 percig hagyjuk rászáradni.
Toljuk a sütőbe, és süssük aranyszínűre (kb. 25-30 perc). Amennyiben túl gyorsan pirulna, az utolsó 10 percben csökkentsük a sütési hőmérsékletet 160 fokra.
Akármennyire is csábító, hagyjuk hűlni 15-20 percet, mert csak ekkor lesz jól szeletelhető!
Tipp:
A kalács ízesítése kedvünkre variálható. Ha egy csipetnyi sáfrányt keverünk a tésztába, gyönyörű színe lesz és enyhén egzotikus mellékíze, de a klasszikus dió, vagy kakaó is csodát művel vele.