Kovásszal készült foszlós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Kovásszal készült foszlós kalács

Hozzávalók:

Kovász:

  • 2 g élesztő (egy csipetnyi)
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl langyos víz

Tészta:

  • 3 dkg élesztő
  • 1.5 dl langyos tej
  • 4 csapott ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mk sütőpor (!)
  • 1 kk só
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj

A kelesztő tál kikenéséhez:

  • 1 ek olaj
  • 1 tojás felverve
  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

A kovász elkészítéséhez a langyos vízben keverjük el az élesztőt, és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük el azzal is csomómentesre. Fóliával takarjuk le, és pihentessük szobahőmérsékleten legalább 8 órát.

A tészta összeállításakor a langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat (lisztet keverjük el a sütőporral, és szitáljuk le), valamint a kovászt és az élesztős tejet. Nagyon fontos, hogy minden hozzávalónak legalább SZOBA HŐMÉRSÉKLETŰNEK kell lennie.

Robotgéppel kezdjük el dagasztani. Ha összeállt, kézzel folytassuk a dagasztást legalább 5-10 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon meg senkit, a kalácsunk csak így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat, mert attól kemény lehet).

Ha a tésztát elkészítettük, a kelesztő tálat kenjük ki egy evőkanál olajjal. Ezután helyezzük bele a tésztát, takarjuk le, és 45 percig meleg helyen kelesszük.

A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és megfonjuk (természetesen készülhet 3-as, vagy akár 6-os fonással is).

Rakjuk sütőpapíros tepsire, és további 30 percet kelesszük. A sütőt közben melegítsük elő 180 fokra.

Ezután kenjük meg a kalácsot a felvert tojás és a cukor keverékével, és 10 percig hagyjuk rászáradni.

Toljuk a sütőbe, és süssük aranyszínűre (kb. 25-30 perc). Amennyiben túl gyorsan pirulna, az utolsó 10 percben csökkentsük a sütési hőmérsékletet 160 fokra.

Akármennyire is csábító, hagyjuk hűlni 15-20 percet, mert csak ekkor lesz jól szeletelhető!

Tipp:

A kalács ízesítése kedvünkre variálható. Ha egy csipetnyi sáfrányt keverünk a tésztába, gyönyörű színe lesz és enyhén egzotikus mellékíze, de a klasszikus dió, vagy kakaó is csodát művel vele.