Körtés-mandulás pite recept
Hozzávalók:
Tésztához
- 20 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- só
- 15 dkg hideg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Körtéhez
- 3 érett, zamatos körte (nagy)
- cukor
- fahéj
- citromlé
- reszelt citromhéj
- víz
Mandulakrémhez
Elkészítése:
A liszthez keverjük a porcukrot, hozzáreszeljük a jéghideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk. Mehet hozzá a tojás, és azzal is összedolgozzuk.
A morzsát egy kilisztezett piteformába szórjuk, és jól szétnyomkodjuk. Fontos, hogy a fodrokba is kerüljön a tésztából.
Ezután kb. 15 percig a mélyhűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a körtéket és a krémet.
A körtéket meghámozzuk. Egy lábosban a vizet cukorral, reszelt citromhéjjal, a citrom levével és vaníliával felforraljuk, majd a hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön és belehelyezzük az egész körtéket. Egészen lassan addig főzzük őket a szirupban, amíg megpuhulnak, de nem esnek szét.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd továbbkeverjük az egész tojással és egy tojásfehérjével. Végül hozzáadjuk a darált mandulát, egy kevés lisztet, az étkezési keményítőt és egy csipet sót. Alaposan elkeverjük, majd hozzácsepegtetünk mandula kivonatot, aromát vagy egy kevés mandulalikőrt.
A pitetésztára rákenjük a mandulakrémet. A posírozott körtéket felszeleteljük, vagy félbevágjuk, a magházakat eltávolítjuk, és a pitére tesszük.
180 C fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük, amíg a krém kicsit megemelkedik és aranyszínűre sül.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

