Körtés-mandulás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Körtés-mandulás pite

Hozzávalók:

Tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája

Körtéhez

  • 3 érett, zamatos körte (nagy)
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
  • reszelt citromhéj
  • víz

Mandulakrémhez

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált mandula
  • 2 tk liszt
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • mandulaaroma, kivonat vagy mandulalikőr

Elkészítése:

A liszthez keverjük a porcukrot, hozzáreszeljük a jéghideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk. Mehet hozzá a tojás, és azzal is összedolgozzuk.

A morzsát egy kilisztezett piteformába szórjuk, és jól szétnyomkodjuk. Fontos, hogy a fodrokba is kerüljön a tésztából.

Ezután kb. 15 percig a mélyhűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a körtéket és a krémet.

A körtéket meghámozzuk. Egy lábosban a vizet cukorral, reszelt citromhéjjal, a citrom levével és vaníliával felforraljuk, majd a hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön és belehelyezzük az egész körtéket. Egészen lassan addig főzzük őket a szirupban, amíg megpuhulnak, de nem esnek szét.

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd továbbkeverjük az egész tojással és egy tojásfehérjével. Végül hozzáadjuk a darált mandulát, egy kevés lisztet, az étkezési keményítőt és egy csipet sót. Alaposan elkeverjük, majd hozzácsepegtetünk mandula kivonatot, aromát vagy egy kevés mandulalikőrt.

A pitetésztára rákenjük a mandulakrémet. A posírozott körtéket felszeleteljük, vagy félbevágjuk, a magházakat eltávolítjuk, és a pitére tesszük.

180 C fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütjük, amíg a krém kicsit megemelkedik és aranyszínűre sül.