Kókuszkrémes csigák recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej (+2 ek, ha szükséges)
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 2 nagyobb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje - 13 dkg porcukor
- 7 dkg kókuszreszelék
Tetejére:
- 2 ek tej
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat/margarint.
Alaposan kidagasztjuk. (Mivel nekem még keménynek tűnt, ezért adtam hozzá 2 evőkanál tejet, így már nem szakadt a tészta, és szép simára lehetett kidolgozni.)
A tésztát lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tojások fehérjét gépi habverővel keményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd ezzel is 2-3 percet tovább verjük. Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát finoman lisztezett felületen kb. 4 mm vastag téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egyenletesen megkenjük a kókuszkrémmel. A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy vékony varró cérnát a tekercs alá helyezünk, majd 2 cm széles csigákat vágunk.
Az előkészített tepsibe fektetjük, a csigák között helyet hagyva. Letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni, amíg a sütő bemelegszik.
180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel.
Amint kivesszük a sütőből, a tetejét lekenjük tejjel, és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
(Ez azért jó, mert így a csiga tovább puha marad.)
Tipp:
A vendégváró gulyásleves második fogásaként készültek ezek a csigák még a hétvégén. Hagyományos kelt tészta az alapjuk, amibe most a tojást lecseréltem két tojássárgájára, és a töltelékhez pedig felhasználtam a maradék fehérjéket. Puha, omlós finomság lett. Nekem, mint édesszájúnak elbírt volna még több cukrot, de a családnak és a vendégeknek így is nagyon ízlett, és hamar elfogyott.
Ebből a mennyiségből nekem 17 db csiga lett.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
A kókuszkrémes csigák kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 47 g
Zsír: 13 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »


