Kókuszkrémes csigák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej (+2 ek, ha szükséges)
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 nagyobb tojás sárgája
  • 10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:

  • 2 nagyobb tojás fehérje
  • 13 dkg porcukor
  • 7 dkg kókuszreszelék

Tetejére:

  • 2 ek tej

Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat/margarint.
Alaposan kidagasztjuk. (Mivel nekem még keménynek tűnt, ezért adtam hozzá 2 evőkanál tejet, így már nem szakadt a tészta, és szép simára lehetett kidolgozni.)

A tésztát lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a tojások fehérjét gépi habverővel keményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd ezzel is 2-3 percet tovább verjük. Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket.

Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A megkelt tésztát finoman lisztezett felületen kb. 4 mm vastag téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egyenletesen megkenjük a kókuszkrémmel. A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

Egy vékony varró cérnát a tekercs alá helyezünk, majd 2 cm széles csigákat vágunk.

Az előkészített tepsibe fektetjük, a csigák között helyet hagyva. Letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni, amíg a sütő bemelegszik.

180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel.

Amint kivesszük a sütőből, a tetejét lekenjük tejjel, és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
(Ez azért jó, mert így a csiga tovább puha marad.)

Tipp:

A vendégváró gulyásleves második fogásaként készültek ezek a csigák még a hétvégén. Hagyományos kelt tészta az alapjuk, amibe most a tojást lecseréltem két tojássárgájára, és a töltelékhez pedig felhasználtam a maradék fehérjéket. Puha, omlós finomság lett. Nekem, mint édesszájúnak elbírt volna még több cukrot, de a családnak és a vendégeknek így is nagyon ízlett, és hamar elfogyott.
Ebből a mennyiségből nekem 17 db csiga lett.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.