Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Tetejére:
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat/margarint.
Alaposan kidagasztjuk. (Mivel nekem még keménynek tűnt, ezért adtam hozzá 2 evőkanál tejet, így már nem szakadt a tészta, és szép simára lehetett kidolgozni.)
A tésztát lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tojások fehérjét gépi habverővel keményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd ezzel is 2-3 percet tovább verjük. Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát finoman lisztezett felületen kb. 4 mm vastag téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egyenletesen megkenjük a kókuszkrémmel. A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy vékony varró cérnát a tekercs alá helyezünk, majd 2 cm széles csigákat vágunk.
Az előkészített tepsibe fektetjük, a csigák között helyet hagyva. Letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni, amíg a sütő bemelegszik.
180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel.
Amint kivesszük a sütőből, a tetejét lekenjük tejjel, és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
(Ez azért jó, mert így a csiga tovább puha marad.)
A vendégváró gulyásleves második fogásaként készültek ezek a csigák még a hétvégén. Hagyományos kelt tészta az alapjuk, amibe most a tojást lecseréltem két tojássárgájára, és a töltelékhez pedig felhasználtam a maradék fehérjéket. Puha, omlós finomság lett. Nekem, mint édesszájúnak elbírt volna még több cukrot, de a családnak és a vendégeknek így is nagyon ízlett, és hamar elfogyott.
Ebből a mennyiségből nekem 17 db csiga lett.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.