Villámgyors házi kifli recept

Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 30 dkg 00-ás liszt
- 2 dkg olvasztott vaj
- 1 dkg só
- 1-2 evőkanál tej (a kenéshez)
Tetejére:
- nagy szemű só
- lenmag
- szezámmag
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ehhez meleg helyen pár perc elég, amíg az élesztő habos nem lesz a tej tetején.
A lisztet egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. A tésztát alaposan kidagasztjuk, amíg ruganyos és egynemű lesz. A dagasztott tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle.
A gombócokat egyenként vékony háromszög alakúra nyújtjuk. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon a tészta. A háromszög szélesebb oldalától indulva szorosan feltekerjük őket, majd kifli alakra hajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól távolabb.
A kiflik tetejét megkenjük egy kis tejjel. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és a sütő aljába egy lábas vizet helyezünk, hogy a tészta sütés közben szép levegős legyen.
Miközben a sütő melegszik, a kiflik kelni hagyjuk. Ha a sütő gyorsmelegítő funkcióval rendelkezik, elég pár perc, de 15-20 percet is állhatnak a tészták, ha van időnk.
Sütés előtt ismét lekenjük tejjel a kifliket, majd megszórjuk nagy szemű sóval, szezámmaggal vagy lenmaggal ízlés szerint. A kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk őket rácson kicsit hűlni. Kívül ropogós, belül puha kifliket kapunk, amik nem csak finomak, de tartalmasak is, szemben a bolti, felfújt változatokkal.
Ebből az adagból 6 db kifli lesz.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »