Villámgyors házi kifli recept
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 30 dkg 00-ás liszt
- 2 dkg olvasztott vaj
- 1 dkg só
- 1-2 evőkanál tej (a kenéshez)
Tetejére:
- nagy szemű só
- lenmag
- szezámmag
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ehhez meleg helyen pár perc elég, amíg az élesztő habos nem lesz a tej tetején.
A lisztet egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. A tésztát alaposan kidagasztjuk, amíg ruganyos és egynemű lesz. A dagasztott tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle.
A gombócokat egyenként vékony háromszög alakúra nyújtjuk. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon a tészta. A háromszög szélesebb oldalától indulva szorosan feltekerjük őket, majd kifli alakra hajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól távolabb.
A kiflik tetejét megkenjük egy kis tejjel. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és a sütő aljába egy lábas vizet helyezünk, hogy a tészta sütés közben szép levegős legyen.
Miközben a sütő melegszik, a kiflik kelni hagyjuk. Ha a sütő gyorsmelegítő funkcióval rendelkezik, elég pár perc, de 15-20 percet is állhatnak a tészták, ha van időnk.
Sütés előtt ismét lekenjük tejjel a kifliket, majd megszórjuk nagy szemű sóval, szezámmaggal vagy lenmaggal ízlés szerint. A kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk őket rácson kicsit hűlni. Kívül ropogós, belül puha kifliket kapunk, amik nem csak finomak, de tartalmasak is, szemben a bolti, felfújt változatokkal.
Ebből az adagból 6 db kifli lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









