Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ehhez meleg helyen pár perc elég, amíg az élesztő habos nem lesz a tej tetején.
A lisztet egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a felfutott élesztős tejet. A tésztát alaposan kidagasztjuk, amíg ruganyos és egynemű lesz. A dagasztott tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle.
A gombócokat egyenként vékony háromszög alakúra nyújtjuk. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon a tészta. A háromszög szélesebb oldalától indulva szorosan feltekerjük őket, majd kifli alakra hajlítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól távolabb.
A kiflik tetejét megkenjük egy kis tejjel. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és a sütő aljába egy lábas vizet helyezünk, hogy a tészta sütés közben szép levegős legyen.
Miközben a sütő melegszik, a kiflik kelni hagyjuk. Ha a sütő gyorsmelegítő funkcióval rendelkezik, elég pár perc, de 15-20 percet is állhatnak a tészták, ha van időnk.
Sütés előtt ismét lekenjük tejjel a kifliket, majd megszórjuk nagy szemű sóval, szezámmaggal vagy lenmaggal ízlés szerint. A kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk őket rácson kicsit hűlni. Kívül ropogós, belül puha kifliket kapunk, amik nem csak finomak, de tartalmasak is, szemben a bolti, felfújt változatokkal.
Ebből az adagból 6 db kifli lesz.