Sajtos kifli recept
Hozzávalók:
- 250 g rétesliszt
- 300 g sima liszt
- 2 tk só
- 10 g porélesztő (1 csomag)
- 1 ek porcukor
- 300 ml folyadék (fele tej, fele víz)
- 40 g vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek olívaolaj (a dagasztáshoz)
- 100 g reszelt sajt (szóráshoz)
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a porcukorral elkevert kevés tejben. A meleg liszteket összeszitáljuk, és hozzáadjuk a sót, a megolvasztott, de nem forró vajat, az olívaolajat, a felfutott élesztőt és a többi folyadékot szükség szerint. A hozzávalókat összedolgozzuk, majd lefedve 10 percet pihentetjük. Ezután rácsorgatjuk az 1 evőkanál olívaolajat, és alaposan átdolgozzuk. Egy rugalmas sima tésztát kell kapnunk. Meleg helyen lefedve egy órán át kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem kel.
Lisztezett deszkán 2 részre osztjuk a tésztát, mindkettőt kör alakúra sodorjuk, és a szélén megszórjuk reszelt sajttal. Felvágjuk 6 egyenlő részre, és feltekerjük.
Papírral bélelt tepsire téve még 45 percen át kelesztjük, közben bekapcsoljuk a sütőt. A kifliket lekenjük vízzel vagy tejjel, megszórjuk sóval, lenmaggal és 170°C fokon kb. 22-25 percet sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.