Sajtos kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 250 g rétesliszt
  • 300 g sima liszt
  • 2 tk só
  • 10 g porélesztő (1 csomag)
  • 1 ek porcukor
  • 300 ml folyadék (fele tej, fele víz)
  • 40 g vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek olívaolaj (a dagasztáshoz)
  • 100 g reszelt sajt (szóráshoz)

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a porcukorral elkevert kevés tejben. A meleg liszteket összeszitáljuk, és hozzáadjuk a sót, a megolvasztott, de nem forró vajat, az olívaolajat, a felfutott élesztőt és a többi folyadékot szükség szerint. A hozzávalókat összedolgozzuk, majd lefedve 10 percet pihentetjük. Ezután rácsorgatjuk az 1 evőkanál olívaolajat, és alaposan átdolgozzuk. Egy rugalmas sima tésztát kell kapnunk. Meleg helyen lefedve egy órán át kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem kel.

Lisztezett deszkán 2 részre osztjuk a tésztát, mindkettőt kör alakúra sodorjuk, és a szélén megszórjuk reszelt sajttal. Felvágjuk 6 egyenlő részre, és feltekerjük.

Papírral bélelt tepsire téve még 45 percen át kelesztjük, közben bekapcsoljuk a sütőt. A kifliket lekenjük vízzel vagy tejjel, megszórjuk sóval, lenmaggal és 170°C fokon kb. 22-25 percet sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.