Kemencés rozsos vert kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,3 kg kenyérliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 2 ek só
- 0,9-1 l langyos víz
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.
A liszteket elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vizet, majd jól bedagasztom.
Letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztem.Amikor kétszeresére kelt egy belisztezett sütőlapátra borítom a tetejét éles késsel bevágom és 320 fokos kemencébe tolom, 120 percig sütöm.
Ha elkészült, kiveszem és még melegen leverem róla az égett kérget.
Tipp:
Amikor felfűtötték a kemencét elsőként a kenyeret tették bele. Mivel ezekben a kemencékben nehéz volt beállítani a hőmérsékletet, ezért a kenyeret sokáig benne hagyták. Emiatt a kenyér héja elégett, amit egy vastagabb bottal levertek, majd ledörzsöltek. A hosszú idejű sütés viszont nagyon finom ízű kenyeret eredményezett.
A kemencés rozsos vert kenyér kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 45 g
Zsír: 1 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »