Kemencés rozsos vert kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,3 kg kenyérliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 2 ek só
- 0,9-1 l langyos víz
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.
A liszteket elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vizet, majd jól bedagasztom.
Letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztem.Amikor kétszeresére kelt egy belisztezett sütőlapátra borítom a tetejét éles késsel bevágom és 320 fokos kemencébe tolom, 120 percig sütöm.
Ha elkészült, kiveszem és még melegen leverem róla az égett kérget.
Tipp:
Amikor felfűtötték a kemencét elsőként a kenyeret tették bele. Mivel ezekben a kemencékben nehéz volt beállítani a hőmérsékletet, ezért a kenyeret sokáig benne hagyták. Emiatt a kenyér héja elégett, amit egy vastagabb bottal levertek, majd ledörzsöltek. A hosszú idejű sütés viszont nagyon finom ízű kenyeret eredményezett.
A kemencés rozsos vert kenyér kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 45 g
Zsír: 1 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »

