Kelttésztában sült almakupola recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Az élesztőt egy ek cukorral elkeverjük, kevés lisztet szórunk rá és ráöntünk fél dl langyos tejet, majd felfuttatjuk.
A maradék lisztet, cukrot, a tojássárgákat, a vajat, a vaníliás cukrot és egy mokkáskanálnyi sót egy nagyobb tálba tesszük.
Amikor az élesztő felfutott azt is beleöntjük a tálba és a maradék langyos tej hozzáadásávl sima tésztává dagasztjuk.
Letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a duplája nem lesz. Ha megkelt, még az edényben kissé átgyúrjuk, majd ismét megkelesztjük.
Amíg a tészta kel, megtisztítjuk és kettévágjuk az almákat és a megházukat kivesszük. A diót összekeverjük a lekvárral és az almákba, a magház helyére töltjük.
Amikor a tészta ismét megkelt átgyúrjuk, lisztezett deszkán kb fél cm vasragra nyújtjuk és 12 db, 8-10 cm-es átmérőjű korongot szaggatunk belőle. Mindegyikre egy fél töltött almát teszünk.
A visszamaradt tésztából vékony csíkokat vágunk és beburkoljuk vele az almát. Még 10-15 percig kelesztjük, majd lekenjük felvert tojással.
Az almákat tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig sütjük. A sütőből kivéve porcukorral megszórjuk.