Kelttésztában sült almakupola

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kelttésztában sült almakupola

Hozzávalók:

  • 2 dkg ékesztő
  • 6 dkg cukor
  • 30 dkg liszt+a szóráshoz
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 alma
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg baracklekvár
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt egy ek cukorral elkeverjük, kevés lisztet szórunk rá és ráöntünk fél dl langyos tejet, majd felfuttatjuk.

A maradék lisztet, cukrot, a tojássárgákat, a vajat, a vaníliás cukrot és egy mokkáskanálnyi sót egy nagyobb tálba tesszük.

Amikor az élesztő felfutott azt is beleöntjük a tálba és a maradék langyos tej hozzáadásávl sima tésztává dagasztjuk.

Letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a duplája nem lesz. Ha megkelt, még az edényben kissé átgyúrjuk, majd ismét megkelesztjük.

Amíg a tészta kel, megtisztítjuk és kettévágjuk az almákat és a megházukat kivesszük. A diót összekeverjük a lekvárral és az almákba, a magház helyére töltjük.

Amikor a tészta ismét megkelt átgyúrjuk, lisztezett deszkán kb fél cm vasragra nyújtjuk és 12 db, 8-10 cm-es átmérőjű korongot szaggatunk belőle. Mindegyikre egy fél töltött almát teszünk.

A visszamaradt tésztából vékony csíkokat vágunk és beburkoljuk vele az almát. Még 10-15 percig kelesztjük, majd lekenjük felvert tojással.

Az almákat tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig sütjük. A sütőből kivéve porcukorral megszórjuk.