Kelt kakaós kuglóf recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3-3,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg kristály cukor a kovászba,
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 10 dkg margarin
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek kakaó
- 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
2 dl tejbe tesszük a 3 dkg cukrot, a 4 dkg élesztőt, és a kimért 50 dkg lisztből 20 dkg-t. Kikeverjük és meleg helyen kelesztjük.
A maradék liszthez adjuk a többi cukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, a sót, és a tojássárgáját. A maradék tejet meglangyosítjuk, a margarint megolvasztjuk. A megkelt kovászt a liszthez öntjük és bedagasztjuk.
Közben fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott rámát és a többi tejet. Jól kidolgozzuk, majdnem rétestészta keménységű tésztát kapunk. A tésztát ketté vesszük, az egyik felébe kakaót és még 3 ek. tejet teszünk. Jól átdolgozzuk, és külön edényben meleg helyen kelesztjük. ( kb 3/4-vagy 1 óra)
Ha megkelt, henger alakúra sodorjuk, a kétféle tésztát összecsavarjuk,és zsirozott lisztezett kuglóf formába tesszük. Még egyszer kelesztjük, sütés előtt tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük 20 percet, majd levesszük a hőt 160-170 fokra és még 40 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük hogy átsült-e.
Ha gyorsan kezd pirulni, tegyünk rá sütőpapírt nehogy megégjen! Ha megsült, a formában hagyjuk 15 percig, vegyük ki a formából és tegyük rácsra kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Aki szereti, tehet bele mazsolát.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »