Kelt kakaós kuglóf

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3-3,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg kristály cukor a kovászba,
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek kakaó
  • 1 vaníliás cukor

Elkészítése:

2 dl tejbe tesszük a 3 dkg cukrot, a 4 dkg élesztőt, és a kimért 50 dkg lisztből 20 dkg-t. Kikeverjük és meleg helyen kelesztjük.

A maradék liszthez adjuk a többi cukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, a sót, és a tojássárgáját. A maradék tejet meglangyosítjuk, a margarint megolvasztjuk. A megkelt kovászt a liszthez öntjük és bedagasztjuk.

Közben fokozatosan adjuk hozzá az olvasztott rámát és a többi tejet. Jól kidolgozzuk, majdnem rétestészta keménységű tésztát kapunk. A tésztát ketté vesszük, az egyik felébe kakaót és még 3 ek. tejet teszünk. Jól átdolgozzuk, és külön edényben meleg helyen kelesztjük. ( kb 3/4-vagy 1 óra)

Ha megkelt, henger alakúra sodorjuk, a kétféle tésztát összecsavarjuk,és zsirozott lisztezett kuglóf formába tesszük. Még egyszer kelesztjük, sütés előtt tojássárgájával lekenjük.

Előmelegített sütőben először 200 fokon sütjük 20 percet, majd levesszük a hőt 160-170 fokra és még 40 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük hogy átsült-e.

Ha gyorsan kezd pirulni, tegyünk rá sütőpapírt nehogy megégjen! Ha megsült, a formában hagyjuk 15 percig, vegyük ki a formából és tegyük rácsra kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:

Aki szereti, tehet bele mazsolát.