Kelt almás kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5 dl tej
- 2 ek cukor
- 45 dkg liszt
- csipetnyi só
- 4 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 5 közepes méretű alma
- 1-1 teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
- csipetnyi őrölt gyömbér
- 4 ek méz
- zsemlemorzsa
Tetejére:
- 0,5 dl tej
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A tésztához valókat alaposan összedolgozzuk és kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük a fűszerekkel és a mézzel.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és kinyújtjuk kb 40*40 cm-es lappá. Megszórjuk a tésztát egy kis zsemlemorzsával. Elegyengetjük rajta a tölteléket úgy, hogy körben 2 ujjnyi tészta szabadon maradjon. Felcsavarjuk, mint a bejglit és kivajazott tepsire tesszük. Langyos helyen pihentetjük még egy kicsit, míg a sütőnk bemelegszik. Megkenjük tejjel a tetejét és az előmelegített sütőbe toljuk.
180 fokon, kb 50-55 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha kivettük a sütőből, megint megkenjük tejjel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.