Kelt almás kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 45 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 4 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 5 közepes méretű alma
  • 1-1 teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • 4 ek méz
  • zsemlemorzsa

Tetejére:

  • 0,5 dl tej

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A tésztához valókat alaposan összedolgozzuk és kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük a fűszerekkel és a mézzel.

A megkelt tésztát átgyúrjuk és kinyújtjuk kb 40*40 cm-es lappá. Megszórjuk a tésztát egy kis zsemlemorzsával. Elegyengetjük rajta a tölteléket úgy, hogy körben 2 ujjnyi tészta szabadon maradjon. Felcsavarjuk, mint a bejglit és kivajazott tepsire tesszük. Langyos helyen pihentetjük még egy kicsit, míg a sütőnk bemelegszik. Megkenjük tejjel a tetejét és az előmelegített sütőbe toljuk.

180 fokon, kb 50-55 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha kivettük a sütőből, megint megkenjük tejjel. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.