Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karlsbaldi túrós, avagy, ismertebb nevén “ökörszem “ recept

Karlsbaldi túrós, avagy, ismertebb nevén  “ökörszem “
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 25 g élesztő
    • 500 g liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 50 g porcukor
    • 80 g margarin
    • 1 kk só
    • 200 ml tej (kb)

    Töltelék:

    • 500 g áttört túró
    • 100 g cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • 1 kk vanília aroma

    Kenéshez:

    Díszítéshez:

    • 16 szem mazsola, meggy, áfonya, ki mit szeret

    Elkészítése:

    Régi idők péksütije. Nagyival kapcsolatos nosztalgia emlékkép kerített hatalmába mikor készítettem, rég volt, szép volt. Érdemes tovább adnunk ezt a receptet, mert finom és laktató, tenyérnyi kelt briós tészta, túrós töltelékkel.

    Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, majd félretesszük.

    Egy tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük. Kovászt készítünk, 1 dl langyos, de nem forró tejbe kevés porcukrot keverünk és belemorzsoljuk az élesztőt, 1-2 ek lisztet hozzátéve simára keverjük (állaga kb tejföl sűrűségű legyen), majd meleg helyre téve érleljük.

    Amikor emelkedik a kovász szintje, a lisztes alaphoz öntjük, majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával és szintén az alaphoz adjuk. Olvasztott margarinnal javítva az állagot, alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet, de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát.

    A tésztát hengerré sodorjuk és 16 egyenlő részre vágjuk, amiket gömb alakúra formázunk és nejlonnal takarva, meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 percig).

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elkészítjük a tölteléket, amihez a túrót szitán áttörjük és a hozzávalókkal elkeverjük, majd 16 egyenlő gombócot hempergetünk belőlük is.

    Amikor szépen megnövekedtek a tésztagömbök térfogata, kb 10 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, közepére hüvelykujjunkkal kis mélyedést nyomunk, amibe az előzőleg megformázott túrógombócokat helyezzük, enyhén megnyomva ellapítjuk. Ízlés szerint aszalt gyümölcs kerül a sütemény közepébe (szembogárnak). A tésztakorong peremét, vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc pihenő következik és újból lekenjük tojással.

    Sütőbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük, rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk egy finom habos kakaóval, első rangú reggelit alkottunk.

    Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá