Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítése:
Régi idők péksütije. Nagyival kapcsolatos nosztalgia emlékkép kerített hatalmába mikor készítettem, rég volt, szép volt. Érdemes tovább adnunk ezt a receptet, mert finom és laktató, tenyérnyi kelt briós tészta, túrós töltelékkel.
Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, majd félretesszük.
Egy tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük. Kovászt készítünk, 1 dl langyos, de nem forró tejbe kevés porcukrot keverünk és belemorzsoljuk az élesztőt, 1-2 ek lisztet hozzátéve simára keverjük (állaga kb tejföl sűrűségű legyen), majd meleg helyre téve érleljük.
Amikor emelkedik a kovász szintje, a lisztes alaphoz öntjük, majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával és szintén az alaphoz adjuk. Olvasztott margarinnal javítva az állagot, alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet, de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát.
A tésztát hengerré sodorjuk és 16 egyenlő részre vágjuk, amiket gömb alakúra formázunk és nejlonnal takarva, meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 percig).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elkészítjük a tölteléket, amihez a túrót szitán áttörjük és a hozzávalókkal elkeverjük, majd 16 egyenlő gombócot hempergetünk belőlük is.
Amikor szépen megnövekedtek a tésztagömbök térfogata, kb 10 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, közepére hüvelykujjunkkal kis mélyedést nyomunk, amibe az előzőleg megformázott túrógombócokat helyezzük, enyhén megnyomva ellapítjuk. Ízlés szerint aszalt gyümölcs kerül a sütemény közepébe (szembogárnak). A tésztakorong peremét, vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc pihenő következik és újból lekenjük tojással.
Sütőbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük, rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk egy finom habos kakaóval, első rangú reggelit alkottunk.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!