Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós-meggyes kalács recept

Túrós-meggyes kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 3 ek porcukor
    • 1 mk só
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2,5 dkg élesztő (friss)
    • 5 dkg vaj (olvasztott)
    • 3 dl tej

    Töltelék:

    • 25 dkg túró (v. ricotta)
    • 15 dkg porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 20 dkg meggy (befőtt, v. előzőleg lecukrozva)

    Lekenéshez:

    • 1 ek olvasztott vaj
    • 1 ek tej

    Elkészítése:

    A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

    A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést.

    A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe. Öntsük hozzá a maradék langyos tejet, és a felfuttatott élesztőt.

    A robotgép dagasztó szárával kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (Természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk.)

    A bedagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le. Tegyük langyos helyre, és kelesszük 45 percig.

    A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (Arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb.)

    A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

    A túrót (v. ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.

    Ezután a kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből.

    Tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába.

    Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.

    A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (Én légkeveréssel, 160 fokon 45 percig sütöttem.)

    A sütőből kivéve a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

    Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    A túrós-meggyes kalács kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 235 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 39 g
    Zsír: 5 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá