Túrós-meggyes kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 mk só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 5 dkg vaj (olvasztott)
- 3 dl tej
Töltelék:
- 25 dkg túró (v. ricotta)
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg meggy (befőtt, v. előzőleg lecukrozva)
Lekenéshez:
- 1 ek olvasztott vaj
- 1 ek tej
Elkészítése:
A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe. Öntsük hozzá a maradék langyos tejet, és a felfuttatott élesztőt.
A robotgép dagasztó szárával kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (Természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk.)
A bedagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le. Tegyük langyos helyre, és kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (Arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb.)
A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A túrót (v. ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.
Ezután a kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből.
Tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába.
Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.
A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (Én légkeveréssel, 160 fokon 45 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A túrós-meggyes kalács kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 39 g
Zsír: 5 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »