Túrós-meggyes kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túrós-meggyes kalács

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 ek porcukor
  • 1 mk só
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 5 dkg vaj (olvasztott)
  • 3 dl tej

Töltelék:

  • 25 dkg túró (v. ricotta)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg meggy (befőtt, v. előzőleg lecukrozva)

Lekenéshez:

  • 1 ek olvasztott vaj
  • 1 ek tej

Elkészítése:

A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe. Öntsük hozzá a maradék langyos tejet, és a felfuttatott élesztőt.

A robotgép dagasztó szárával kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (Természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk.)

A bedagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le. Tegyük langyos helyre, és kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (Arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb.)

A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A túrót (v. ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.

Ezután a kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből.

Tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába.

Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.

A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (Én légkeveréssel, 160 fokon 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.