Rózsakalács rumos-diós töltelékkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió, vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek rum
- 1 ek tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 ek tej
+ házi sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem.
A puha vajat a maradék tejjel, a cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe, és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz, és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: a darált diót összekeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral. A 2 evőkanál rumot és az 1 evőkanál tejet összekeverem, és hozzáadom a diós részhez, elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem, és beleforgatom a diós keverékbe.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel.
Sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább.
Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.
A rózsakalács rumos-diós töltelékkel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 42 g
Zsír: 13 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »