Hozzávalók:
Tészta:
Töltelékhez:
A tetejére:
+ házi sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitálom, a közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, és kevés langyos tejjel, 1 teáskanál cukorral, pici liszttel elkeverem. Meleg helyen, letakarva 15 percig kelesztem.
A puha vajat a maradék tejjel, a cukorral és a tojásokkal a liszthez adom. Az egészet beledolgozom a lisztbe, és a tésztát erősen dagasztom, míg hólyagos nem lesz, és el nem válik a tál oldalától. A kelesztőtálban, meleg helyen 35-40 percig duplájára kelesztem.
Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: a darált diót összekeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral. A 2 evőkanál rumot és az 1 evőkanál tejet összekeverem, és hozzáadom a diós részhez, elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem, és beleforgatom a diós keverékbe.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel.
Sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább.
Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.