Püspökkenyér recept

Hozzávalók:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 púpozott kanál kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- 8 csapott evőkanál liszt
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 10 dkg aszalt sárgabarack,(vegyes gyümölcsíz, birsalmasajt)
- 6-8 evőkanál magozott meggybefőtt
- 20 dkg apróra vágott dió (mogyoró)
- 5dkg mazsola, esetleg durvára darabolt keserű csokoládé
Az őzgerincforma kikenéséhez:
- kevés vaj
- liszt.
Elkészítése:
Hat tojás fehérjéhez 2 evőkanál vizet adunk + egy csipet sót (ez a fortély!) és keményre felverjük, egy nagyobb tálban hűvös helyre tesszük. A 6 tojás sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A 8 kanál lisztben elkeverjük a sütőport. A töltelékanyagokat is elkeverjük 1 kanál liszttel(azért kell, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára). A kikavart tojássárgáját a fehérjéhez öntjük, belekavarjuk a lisztet, a tölteléket és a reszelt citromhéjat,
óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Megfelezve a masszát a két kikent formába öntjük, megrázogatjuk és forró sütőbe tesszük. 5 perc után lehet a sütőt 180 fokra visszavenni.
Akkor jó, ha a tetejét megérintjük és az ruganyos.
Ha hirtelen barnulna a teteje, vékony papírt (szalvétát) helyezünk rá.
Sütési idő kb. 20-25 perc, sütési mód: alul-felül sütés
Sztori: A püspökkenyér receptjét anyósomtól tanultam. A család kedvence,a “sátoros” ünnepek kötelező sütije. Aki eddig evett belőle (nem kevés ember!), mindenkinek ízlett. Elkészítése egyszerű.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »