Püspökkenyér recept

Hozzávalók:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 púpozott kanál kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- 8 csapott evőkanál liszt
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 10 dkg aszalt sárgabarack,(vegyes gyümölcsíz, birsalmasajt)
- 6-8 evőkanál magozott meggybefőtt
- 20 dkg apróra vágott dió (mogyoró)
- 5dkg mazsola, esetleg durvára darabolt keserű csokoládé
Az őzgerincforma kikenéséhez:
- kevés vaj
- liszt.
Elkészítése:
Hat tojás fehérjéhez 2 evőkanál vizet adunk + egy csipet sót (ez a fortély!) és keményre felverjük, egy nagyobb tálban hűvös helyre tesszük. A 6 tojás sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A 8 kanál lisztben elkeverjük a sütőport. A töltelékanyagokat is elkeverjük 1 kanál liszttel(azért kell, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára). A kikavart tojássárgáját a fehérjéhez öntjük, belekavarjuk a lisztet, a tölteléket és a reszelt citromhéjat,
óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Megfelezve a masszát a két kikent formába öntjük, megrázogatjuk és forró sütőbe tesszük. 5 perc után lehet a sütőt 180 fokra visszavenni.
Akkor jó, ha a tetejét megérintjük és az ruganyos.
Ha hirtelen barnulna a teteje, vékony papírt (szalvétát) helyezünk rá.
Sütési idő kb. 20-25 perc, sütési mód: alul-felül sütés
Sztori: A püspökkenyér receptjét anyósomtól tanultam. A család kedvence,a “sátoros” ünnepek kötelező sütije. Aki eddig evett belőle (nem kevés ember!), mindenkinek ízlett. Elkészítése egyszerű.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »