Püspökkenyér recept

Hozzávalók:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 púpozott kanál kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- 8 csapott evőkanál liszt
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 10 dkg aszalt sárgabarack,(vegyes gyümölcsíz, birsalmasajt)
- 6-8 evőkanál magozott meggybefőtt
- 20 dkg apróra vágott dió (mogyoró)
- 5dkg mazsola, esetleg durvára darabolt keserű csokoládé
Az őzgerincforma kikenéséhez:
- kevés vaj
- liszt.
Elkészítése:
Hat tojás fehérjéhez 2 evőkanál vizet adunk + egy csipet sót (ez a fortély!) és keményre felverjük, egy nagyobb tálban hűvös helyre tesszük. A 6 tojás sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A 8 kanál lisztben elkeverjük a sütőport. A töltelékanyagokat is elkeverjük 1 kanál liszttel(azért kell, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára). A kikavart tojássárgáját a fehérjéhez öntjük, belekavarjuk a lisztet, a tölteléket és a reszelt citromhéjat,
óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Megfelezve a masszát a két kikent formába öntjük, megrázogatjuk és forró sütőbe tesszük. 5 perc után lehet a sütőt 180 fokra visszavenni.
Akkor jó, ha a tetejét megérintjük és az ruganyos.
Ha hirtelen barnulna a teteje, vékony papírt (szalvétát) helyezünk rá.
Sütési idő kb. 20-25 perc, sütési mód: alul-felül sütés
Sztori: A püspökkenyér receptjét anyósomtól tanultam. A család kedvence,a “sátoros” ünnepek kötelező sütije. Aki eddig evett belőle (nem kevés ember!), mindenkinek ízlett. Elkészítése egyszerű.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »