Püspökkenyér recept

Hozzávalók:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 púpozott kanál kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- 8 csapott evőkanál liszt
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 10 dkg aszalt sárgabarack,(vegyes gyümölcsíz, birsalmasajt)
- 6-8 evőkanál magozott meggybefőtt
- 20 dkg apróra vágott dió (mogyoró)
- 5dkg mazsola, esetleg durvára darabolt keserű csokoládé
Az őzgerincforma kikenéséhez:
- kevés vaj
- liszt.
Elkészítése:
Hat tojás fehérjéhez 2 evőkanál vizet adunk + egy csipet sót (ez a fortély!) és keményre felverjük, egy nagyobb tálban hűvös helyre tesszük. A 6 tojás sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A 8 kanál lisztben elkeverjük a sütőport. A töltelékanyagokat is elkeverjük 1 kanál liszttel(azért kell, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára). A kikavart tojássárgáját a fehérjéhez öntjük, belekavarjuk a lisztet, a tölteléket és a reszelt citromhéjat,
óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Megfelezve a masszát a két kikent formába öntjük, megrázogatjuk és forró sütőbe tesszük. 5 perc után lehet a sütőt 180 fokra visszavenni.
Akkor jó, ha a tetejét megérintjük és az ruganyos.
Ha hirtelen barnulna a teteje, vékony papírt (szalvétát) helyezünk rá.
Sütési idő kb. 20-25 perc, sütési mód: alul-felül sütés
Sztori: A püspökkenyér receptjét anyósomtól tanultam. A család kedvence,a “sátoros” ünnepek kötelező sütije. Aki eddig evett belőle (nem kevés ember!), mindenkinek ízlett. Elkészítése egyszerű.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »