Püspökkenyér

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 8 púpozott kanál kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • 8 csapott evőkanál liszt
  • 3/4 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 10 dkg aszalt sárgabarack,(vegyes gyümölcsíz, birsalmasajt)
  • 6-8 evőkanál magozott meggybefőtt
  • 20 dkg apróra vágott dió (mogyoró)
  • 5dkg mazsola, esetleg durvára darabolt keserű csokoládé

Az őzgerincforma kikenéséhez:

  • kevés vaj
  • liszt.

Elkészítése:
Hat tojás fehérjéhez 2 evőkanál vizet adunk + egy csipet sót (ez a fortély!) és keményre felverjük, egy nagyobb tálban hűvös helyre tesszük. A 6 tojás sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A 8 kanál lisztben elkeverjük a sütőport. A töltelékanyagokat is elkeverjük 1 kanál liszttel(azért kell, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára). A kikavart tojássárgáját a fehérjéhez öntjük, belekavarjuk a lisztet, a tölteléket és a reszelt citromhéjat,
óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Megfelezve a masszát a két kikent formába öntjük, megrázogatjuk és forró sütőbe tesszük. 5 perc után lehet a sütőt 180 fokra visszavenni.
Akkor jó, ha a tetejét megérintjük és az ruganyos.
Ha hirtelen barnulna a teteje, vékony papírt (szalvétát) helyezünk rá.
Sütési idő kb. 20-25 perc, sütési mód: alul-felül sütés

Sztori: A püspökkenyér receptjét anyósomtól tanultam. A család kedvence,a “sátoros” ünnepek kötelező sütije. Aki eddig evett belőle (nem kevés ember!), mindenkinek ízlett. Elkészítése egyszerű.