Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Napraforgó kalács recept

Napraforgó kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 660 g finomliszt
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 dl étolaj
    • 1 ek cukor
    • 1,5 tk só
    • kb 4 dl tej
    • 4 dkg élesztő

    Kenéshez:

    • 5-6 dkg olvasztott vaj

    A tetejére:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve

    A díszítéshez:

    • szezámmag vagy más mag

    Elkészítése:
    Az élesztőt felfuttattam 1 dl tejben 1 mk cukorral, majd a többi hozzávalóival jól kidagasztottam. Kelesztőtálba helyeztem,fedelével lezártam,majd meleg helyen duplájára kelesztettem. Liszttel hintett deszkára borítottam és két egyforma darabra vágtam. Az egyik tésztát 5 egyforma részre vágtam,majd cipóvá formáztam.
    10 percig percig pihentettem. Addig a másik tésztából az 1/4 részt leválasztottam,gömbölyűre formáztam,ez lesz majd a kalács közepe. Félre tettem. A megmaradt 3/4 részt is 5 egyenlő méretű cipóra gömbölyítettem ki. Hagytam pihenni.
    Elővettem az első öt tészta cipót. Egyesével egy kb 22-23 cm átmérőjű kört nyújtottam belőle.
    Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleltem. Az első kisodrott körlapot ráhelyeztem. Megkentem olvasztott vajjal.
    Kinyújtottam egy kivételével a többit is,egymásra raktam,minden lapot vajjal megkentem,úgy helyeztem egymásra.
    Az 5. lapot nagyobb méretűre sodortam,hogy a 4 tésztalapot körben,az oldalát is betakarja. A tészta közepét nyolc részre vágtam, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagytam. A cikkeket kihajtottam.
    Majd az 5 db kisebb cipót nyújtottam, kentem és rétegeztem, éppen úgy, mint az előzőnél tettem, de most 14-15 cm átmérőre. Ha kész akkor a már kihajtott tészta közepébe helyeztem. A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágtam, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végeztem, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek a belsők. Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtom. A közepébe helyeztem a félretett cipót.
    A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyeztem. (A tepsi hátoldalán sütöttem, hogy a széle ne nyomódjon meg.) Letakartam és 30 percig hagytam kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra. A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekentem. A közepét és a szirmokat megszórtam szezámmaggal. Szép pirosra sütjöm a forró sütőben. (A tepsi hátoldalán sütöttem, hogy a széle ne nyomódjon meg.)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá